חשיבות עריכת צוואה במשפחות משולבות

לחשוב על מוות זה מבאס, במיוחד שאנחנו בשיא שלנו, צעירים, מאושרים וחיים את חיינו הטובים… אף אחד לא אוהב לחשוב על המוות שלו אבל האמת היא? המוות הוא חלק מהחיים אז במקום להתעלם או להתכחש לאפשרות ״אם אני לא אעשה צוואה זה לא יקרה לי״ למשל, אפשר לפנות לעו״ד יעיל מקצועי ואמפטי שיערוך עבורכם צוואה בה תפרטו את כל אשר יעשה ברכושכם אחרי מאה עשרים.

לאחר שתערכו צוואה תוכלו להמשיך בחייכם בידיעה שאחרי לכתכם הרכוש שלכם יעבור רק למי שאתם בעצמכם בחרתם, ולא הותרתם אחריכם ״ירושה״ בצורה שעלולה להוביל לסכסוכים משפטיים כואבים ומבישים ליקירכם.

נושא הסכם הממון ועריכת צוואה הם נושאים שעולים לא מעט בקהילה שלנו, לכולנו כבר ברור היום שלא נכנסים לזוגיות פרק ב׳ בלי לחתום על הסכם ממון, מה שאנשים רבים לא מבינים הוא שהמסמך המשלים והחשוב ביותר להסכם ממון זו בעצם הצוואה.

הרעיון מאחורי עריכת צוואה הוא להשאיר בידנו את הזכות להחליט מבעוד מועד למי וכיצד ברצוננו לחלק את רכושנו ולא לסמוך רק על טוב ליבם, רצונם או הגינותם של הסובבים אותנו. החיים מלמדים אותנו לא פעם, במיוחד בזוגיות פרק ב׳ ולאחר גירושין, כשכסף מעורב אנשים עשויים ונוטים להתנהג בצורה לא צפויה.

הסכם ממון וצוואה מה ההבדל?

הסכם ממון- מתייחס ומשמש לסיטואציה שבה הצדדים שניהם בין החיים והם מחליטים להיפרד או להתגרש. הסכם ממון רלוונטי לכל העניינים הכספיים והאחרים במהלך החיים המשותפים, כמו כן בהסכם ממון ניתן גם לכתוב הצהרת כוונות. נהוג ואף רצוי לערוך הסכם ממון לפני חתונה / בעת מעבר למגורים משותפים/ הבאת ילד משותף לעולם וזאת על מנת לייצר תיאום ציפיות בריא וטוב יותר עבור החיים המשותפים.

צוואה- מתייחסת למצב בו אחד מבני הזוג או שניהם הלכו לעולמם ויש לפעול בנוגע לרכושם על פי רצונם והוראותיהם. אם לא כותבים צוואה, הכספים והרכוש של האדם שנפטר נקראים ״עיזבון״ והם מתחלקים על פי חוק הירושה: מחצית מהרכוש עובר לבן זוג ,גם ידוע/ה בציבור נחשב לבן זוג בהתאם לחוק והשאר מתחלק בין כל הילדים הן הילדים מפרק א’; והן הילדים מפרק ב’. 

בזוגיות שנייה ישנה חשיבות עליונה לעריכת צוואה, על מנת לאזן היטב בין הדאגה לילדים לבין הדאגה לבן הזוג השני, כשיש ביניהם ניגוד אינטרסים מובנה.

כמו כן, חשוב לערוך צוואה כדי לא לייצר לבת הזוג “בעיות” מול הילדים של בן זוגה/בעלה ולכן ישנה חשיבות לעגן את הזכויות השונות בצורה רשמית ברורה ומסודרת, לכן רצוי מאוד לדאוג גם להסכם ממון וגם לצוואה.

נקודות חשובות לעריכת צוואה בפרק ב’ שחשוב להכיר:

צוואה הדדית – אחד הפתרונות בפרק ב’ (בעיקר כשמדובר בזוג שרכשו ביחד דירה משותפת למגוריהם) הינו עריכת צוואה הדדית. 

במסגרת הצוואה ההדדית קובעים, כי בפטירת אחד מבני הזוג הנותר בחיים יירש את כל הרכוש המשותף ולאחר מות בן הזוג הנותר בחיים, הרכוש מתחלק לפי חלוקה ספציפית שתקבעו בצוואה. הצוואה ההדדית היא זו שקושרת את שני בני הזוג שערכו אותה, הרעיון הוא שאם אחד מבני הזוג חלילה הולך לעולמו , בן/ת הזוג שנותר בחיים לא יוכל לשנות את הצוואה.

לחשוב קדימה ועל העתיד – כשעורכים צוואה צריך לחשוב גם על כל מיני מצבים עתידיים כמו למשל שבן/בת הזוג יינשא מחדש או יחיה כידוע בציבור עם בן /בת הזוג ואם יוולדו להם ילדים משותפים.

זכות מגורים בנכס המשותף – כאשר אדם רוצה לוודא שבן/בת זוגו יוכלו להישאר ולהתגורר בבית המשותף עד אחרית ימיהם, מבלי לחשוש שאחד הילדים של הבן זוג הנפטר (או הגרושה כאם הילדים), ינסה להוציאם מהנכס בתור יורש.

במקרה שלנו האמהות המשלבות, האישה עשויה למצוא את עצמה מתמודדת עם חשש מפינוי מהדירה ועל כן קיימת חשיבות להוספת הוראה זו בצוואה

הענקות ספציפיות לילדים מפרק א’ – אפשרות נוספת הינה לקבוע בצוואה שהילדים מפרק א’ יקבלו את חלקם בעיזבון מכספים נזילים/זכויות סוציאליות ולא מהנכס המשותף (בית המגורים) וזאת על מנת למנוע את המצב שהאישה החדשה עלולה למצוא את עצמה מפונה מהבית.

הוראות ספציפיות הנוגעות לניהול עזבון – אם קיים חשש שאדם ימות כאשר ילדיו או מי מהם עדיין קטינים ואין הוא סומך על בן או בת הזוג כי ידעו לטפל היטב ברכוש, להשקיע אותו וכיוצ”ב, ניתן לקבוע הוראות לגבי ניהול העיזבון עד שהילדים יבגרו ויעמדו בזכות עצמם.

בנוסף, אם אדם שיש לו רכוש רב אינו רוצה שרכושו יהיה זמין לילדיו כל עוד הם צעירים מדי לרשת כספים ורכוש מרובים, או אם הם בגירים אך אינם בעלי ניסיון חיים או נבונים והוא חושש שמא הדבר ינוצל לרעה והילדים יבזבזו את הרכוש והכספים (ימנעו מללמוד ויחיו חיים בלתי נורמטיביים למשל) – באמצעות עריכת צוואה יכול אדם לשלוט לא רק באופן שבו יחולק העיזבון אלא גם בעיתוי שבו העיזבון יחולק.

אנשים המצויים בהליכי גירושין ו/או פרודים שעדיין לא התגרשו באופן פורמאלי במקרה כזה חובה ואף רצוי לערוך צוואה כדי שאם חלילה תקרה להם תאונה בלתי צפויה אזי מומלץ שבן הזוג שעמו הם בסכסוך לא יירש אותם.

כאשר אדם מעוניין לחלק את רכושו שלא שווה בשווה בין ילדיו מכל מיני סיבות שונות – בין אם מדובר במקרה בו אחד הילדים כבר קיבל תמיכה כלכלית משמעותית והילדים האחרים טרם קיבלו מטעם שטרם נישאו למשל, או במקרה בו קיים סכסוך משפחתי עמוק בין הורה לבין ילד עד כדי נתק וההורה מעוניין לנשל את הילד המתנכר מחלקו בירושה כולו או מקצתו.  נישול יורש מירושה אינו דבר של מה בכך אך יש מקרים שהדבר מהווה ביטוי לרצונו של אדם, ורצונו של אדם – כבודו.

עריכת צוואה הינו תהליך פשוט, מהיר וחשוב, שאין שום סיבה הגיונית שלא לעשותו, לפחות מרגע שצוברים רכוש ונולדים ילדים...

רק בריאות ואריכות חיים

שלכן,

מור רביב ניר

**אין לראות במאמר זה יעוץ משפטי ו/או תחליף ליעוץ משפטי *כותבת המאמר אינה עו״ד

אהבת את התוכן? אשמח שתשתפי אותו:
פייסבוק
וואטסאפ
אימייל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ברוכים הבאים לבלוג שלי

“אמא משלבת” היא בית שיצרתי עבורך, כדי שלעולם לא תרגישי לבד עם כל המורכבות והקשיים שבדרך.